Wijzigingen op de Hypotheekmarkt

De woningmarkt is positief. Huizenprijzen zijn stabiel en stijgen zelfs in veel regio's. De hypotheekrente is laag. De markt is gunstig voor kopers. Per 1 juli 2015 zijn er een aantal wijzigingen op de hypotheek- en woningmarkt.

De belangrijkste veranderingen:

Het maximale hypotheekbedrag is gedaald

Het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen voor het kopen van een huis, is per 1 juli 2015 verlaagd. De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. Zo geldt voor hypotheekrentes onder de 3,5 procent per 1 juli 2015 een lagere maximale hypotheek. Dit komt omdat banken vanaf deze datum rekenen met een lager percentage van uw inkomen dat u maximaal mag besteden aan uw woning. Deze wijziging heeft vooral gevolgen voor huizenkopers die een lage hypotheekrente (onder de 3,5 procent) kunnen krijgen. En dit geldt zeker voor huizenkopers die een NHG-hypotheek kunnen afsluiten. De huidige hypotheekrente is immers 2,2 procent voor een NHG-hypotheek met een 10-jaars rentevast periode.

Benieuwd of een hypotheek met NHG voor u mogelijk is? Neem dan contact op met DFD.

Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gewijzigd per 1 juli 2015

De kostengrens voor een hypotheek met NHG daalt per 1 juli 2015 van € 265.000,- naar € 245.000,-. Kon je tot 1 juli 2015 nog een huis kopen van € 250.000,- (het maximaal hypotheekbedrag van € 265.000,-). Vanaf nu mag je nieuwe huis nog maar € 231.132,- kosten. Je maximale hypotheek is dan € 245.000,- inclusief bijkomende kosten.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sluit u een NHG-hypotheek af, dan loopt u minder risico en profiteert u van een rentekorting. Als u bijvoorbeeld uw maandlasten niet meer kunt betalen omdat u werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan kan dit leiden tot een 'gedwongen' verkoop van de woning. Is de opbrengst onvoldoende om de totale hypotheekschuld af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Om hier recht op te hebben, dient u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG, af te sluiten.

Verlaagde Btw-tarief terug naar 21 procent

Het Btw-tarief van 6% voor de arbeidskosten bij verbouwingen en renovaties is per 1 juli 2015 verhoogd naar 21%. Het verhoogde percentage is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden bij een woning ouder dan twee jaar. Denk aan:

  • Het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning;
  • De aanleg en onderhoud van de tuin;
  • Het ontwerpen en laten maken van bouwtekeningen door een architectenbureau, mits het bureau de renovatie van uw woning begeleidt.
Uitzonderingen

Het verhoogde percentage geldt niet voor alle werkzaamheden. Het lage Btw-tarief van 6 procent blijft gelden voor de volgende werkzaamheden voor huizen ouder dan 2 jaar.

  • Schilderwerk: voor zowel materiaal- als arbeidskosten;
  • Het plaatsen van energiebesparende isolatiematerialen: alleen voor arbeidskosten;
  • Het plaatsen van isolatieglas: alleen voor arbeidskosten.